Neradni dani povodom praznika: 21.05.2024 i 22.05.2024, prvi radni dan 23.05.2024
It Svijet
Neradni dani povodom praznika: 21.05.2024 i 22.05.2024, prvi radni dan 23.05.2024

Wireless kartice

Wireless kartice

Wireless kartice omogućavaju računarima i drugim uređajima da se povežu sa bežičnom mrežom. Služe kao most između uređaja i bežičnog signala, prenoseći podatke iz mreže u uređaj i obrnuto. Ključne su za pružanje bežične konektivnosti u širokom spektru uređaja, od desktop i laptop računara do industrijskih i IoT (Internet of Things) uređaja.

 

Tipovi wireless kartica

Wireless kartice dolaze u različitim oblicima, uključujući interne kartice koje se ugrađuju direktno u matičnu ploču računara i eksterne kartice koje se mogu povezati preko USB porta. 

Najčešći tipovi wireless kartica uključuju:
- PCI bežične kartice: Ugrađuju se direktno u PCI slot na matičnoj ploči desktop računara, pružajući stabilnu i brzu konekciju.
- USB bežični adapteri: Fleksibilno rješenje za računare i laptopove, omogućavajući laku instalaciju bez otvaranja kućišta uređaja.
- Mini PCIe kartice: Često se koriste u laptopima, ugrađene su unutar kućišta i pružaju integrisanu bežičnu konekciju.

 

Standardi wireless komunikacije

Wireless kartice rade po različitim standardima koji određuju brzinu prenosa podataka i domet signala. Najpoznatiji standardi uključuju IEEE 802.11b/g/n/ac/ax, poznatiji kao Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 i Wi-Fi 6, sa Wi-Fi 6 koji nudi najbolje performanse u smislu brzine i efikasnosti u gustim mrežnim okruženjima.

 

Prednosti wireless kartica

Bežične kartice nude niz prednosti, uključujući:

- Mobilnost: Omogućavaju korisnicima da ostanu povezani na internet bez ograničenja fizičkih kablova.
- Fleksibilnost: Lako se instaliraju i mogu se koristiti za nadogradnju starijih sistema ili dodavanje bežične funkcionalnosti uređajima koji je nemaju.
- Pristup mreži: Omogućavaju pristup širokom spektru mrežnih resursa, uključujući dijeljene datoteke, printere i internet servise.
- Sigurnost: Kada koristite bežične kartice, važno je osigurati mrežu koristeći najnovije sigurnosne protokole kao što su WPA3, kako bi se zaštitili od neovlašćenih pristupa i da bi se osigurala privatnost prenesenih podataka.

Copyrights: itsvijet.me
Developed by: ProStudio.me
Korpa 0 Omiljeno Nalog
Pozovite +38267115122